Nederland doet dit jaar helaas niet mee aan het WK, wat het voor veel Nederlands niet meer aantrekkelijk maakt om er naartoe te gaan. Ben jij één van de weinige Nederlanders die het WK voetbal in Rusland gaat bezoeken? Dan zijn er enkele zaken waar je aan dient te denken voor je reis naar Rusland en je verblijf in Rusland.

Verstandig om mee te nemen
Indien je naar Rusland gaat zal je wel weten dat het daar erg koud kan worden. Een winterjas kan daarbij dus een goede toevoeging zijn aan de inpaklijst. Vanaf je 21e mag je alcohol meenemen naar Rusland, 3 liter geldt daar als maximum. Indien je een budgetreis hebt ingepland naar Rusland kan het verstandig zijn om dat soort zaken zelf mee te nemen in plaats van te kopen in Rusland. Natuurlijk dien je ook de verschillende identificatieformulieren en pasjes mee te nemen. Ben je van plan een huisdier mee te nemen? Dan is het verplicht om een dierenpaspoort mee te nemen, deze kan je aanvragen bij de dierenarts. Ook dient je huisdier een chip te hebben.

Verkeer
Het verkeer in Rusland is zoals je waarschijnlijk wel eens op het internet hebt gezien niet altijd naar toebehoren. Zorg er dus ook voor dat je goed oplet in het verkeer. Enkele zaken waar je aan dient te denken als je in Rusland rijdt:

• Je mag als buitenlands voertuig geen lifter meenemen
• Loop je langs de weg in de nacht/met slecht zicht dien je een reflecterend kledingstuk te dragen
• In grote steden mag je niet linksaf slaan als er geen verkeerslichten staan
• Buiten de bebouwde kom dien je ook bij daglicht je dimlicht of dagrijlicht aan te hebben
• Vieze auto’s of campers zijn niet toegestaan in Rusland
• Snelheden verschillen met Nederland, ga dit nog even na voordat je op reis gaat
• Sneeuwbanden en sneeuwkettingen kunnen handig zijn in bepaalde gebieden
• Lengte van combinatie vervoersmiddel + aanhanger mag maximaal 18 meter zijn
• Fietsers dienen in het donker en met slecht zicht reflecterende kleding te dragen
• Tot 14 jaar mogen kinderen niet op de weg fietsen maar alleen op de stoep en andere voetgangerspaden
• Als er fietspaden beschikbaar zijn is het verplicht deze te gebruiken
• Je mag alleen naast elkaar fietsen als de gezamenlijke breedte niet breder is dan 0,75 meter

Indien je rekening houdt met deze verkeersregels kom je er hoogstwaarschijnlijk prima doorheen zodat je kan genieten van de WK wedstrijden. Natuurlijk is het verstandig om de regels in Rusland alsnog even door te lezen zodat je er zeker van bent.

Tanken/betalen
Indien je met een elektrische auto van plan bent naar Rusland te rijden dien je de route zorgvuldig te plannen in verband met een beperkt aantal oplaadpunten. Deze zijn vooral verspreid over de steden, in Moskou vind je het grootste aantal. Tankstations zijn overigens vaak maar tot 8 of 9 uur ’s avonds open dus het is handig om hier rekening mee te houden als je ’s nachts rijdt. Het betalen in Rusland dient grotendeels via contant Russisch geld (roebels/RUB) gedaan te worden, creditcards worden zeer gelimiteerd geaccepteerd, vrijwel alleen maar in de hoofdstad Moskou. Het aantal tankstations is buiten de grote steden van Rusland beperkt, een verstandig idee is het meenemen van een reservevoorraad zodat je niet tegen problemen aanloopt en pechhulp dient te bellen. Daar heeft natuurlijk niemand zin in.