Je voetbalschoenen gaan vaak een half seizoen tot een seizoen mee. Waar moet je nu op letten bij de aanschaf van nieuwe voetbalschoenen.

Het materiaal
Zorg ervoor dat je een voetbalschoen uitkiest die van goed materiaal is gemaakt. Dus van echt leer en niet van plastic. Zo voorkom je dat je schoen snel kapotgaat. Verder gaat leer beter om je voet heen staan dus zal je nog meer controle hebben over de bal. Zeker in het amateurvoetbal is extra controle iets wat kan helpen bij het creëren van kansen en uiteindelijk doelpunten.

De pasvorm
Je hebt smalle en wat bredere voetbalschoenen. Zorg ervoor dat je voet in ieder geval goed in de schoen kan. Zo voorkom je dat je aan de buitenkant uit je schoenen scheurt doordat je voet te breed is, of juist dat je gaat schuiven omdat je schoen te breed is. Dit is ook van belang, omdat je soms hele korte bewegingen moet maken.

Zooltjes
Zit je voetbalschoen niet strak om je voet heen, dan kun je er nog altijd voor kiezen om er steunzolen in te doen. Deze zal helpen om de schoen wel te laten passen en daarnaast is het ook nog eens beter voor je knieën en je enkels. Zeker met al die kunstgrasvelden waar tegenwoordig op wordt gevoetbald.

De kleur
De kleur voor jou positie maakt niet echt uit. Toch is het wel heel apart om een laatste man of een voorstopper te zien spelen met hele felle schoenen. Als je op deze positie staat kun je er beter voor kiezen om minder opvallende schoenen te nemen. Voor een aanvaller zijn juist schoenen met een felle kleur mooi om te zien. Naast dat deze met zijn snelheid en mooie bewegingen beter uit de verf komt met deze schoenen is het ook bedoeld als afleiding van de bal.

Noppen
De plaatsing van de noppen op de schoen is belangrijk. Glij je vaak uit op het voetbalveld omdat je niet zo lichtvoetig bent, zoek dan een schoen met meer noppen of wat grotere noppen. Deze zorgen er namelijk voor dat je op het gras stevig staat en kracht kunt zetten. Als lichtvoetige speler kun je ervoor kiezen om een schoen te kopen met minder noppen om zo nog wendbaarder te zijn. Verder kun je kiezen tussen kunstgrasnoppen of normale noppen. Speel je op kunstgras, dan kun je beter geen schroefnoppen kopen. Hiermee loop je namelijk eerder het kunstgras kapot. Iets wat je natuurlijk niet bij je eigen vereniging wilt hebben.